Logo Creative Society КРЕАТИВНО
ОПШТЕСТВО
Придружи се

Основи на Креативно Општество и фази на негово Конструирање

18 мај 2020
Коментари

Повеќе не е тајна за никого дека ерата на глобалните промени во општеството започна и се менува во себе како и кај една личност. За многумина веќе е очигледно дека општеството сега е на работ. Како да е замрзнато во лага, измама, нехуманост, ладна снежна маса на стрмната планинска падина, на која е заглавена целата наша потрошувачка цивилизација. Дали е ова нејзин врв? Слегувањето на стресната лавина од јавната свест, предизвикано од климатски, економски, политички, пандемични и други причини, е неизбежно. Единствено прашање се последиците. Како можеме сега ние луѓето да ја претскажеме нашата иднина? Како можеме сите да преживееме и да ги минимизираме ризиците од неизбежни загуби? Има излез!

Како што знаете, лавината може да биде предизвикана од благ притисок, дури и од притисок врз снегот од страна на само едно лице. Но, каде ќе биде насочено општото движење на општеството? До фаталната бездна на егоизмот и гордоста, или во насока на полна креативна река која ќе му даде на општеството нова форма на егзистенција и ќе создаде поволни услови за заживување на животот за следните генерации на нашата цивилизација? Кој друг ако не ти, и можноста за промена на овој вектор! Оваа статија е за тоа како да да се направи тоа.


*     *     *


На 11 Мај 2019 година се случи настан од глобално ниво, што го означи почетокот на неизбежните глобални трансформации на целата светска заедница. За прв пат во историјата, голем број на луѓе од целиот свет се собраа на онлајн конференција „Општество. Последна шанса“ на платформата на АЛЛАТРА. Меѓународно Јавно Движење. Луѓето отворено и искрено разговараа за сите најитни прашања со кои се соочува целото човештво денес. Покрај отвореното, вистинито презентирање на овие прашања како што се навистина, тоа што е најважно, се изразија и начини за решавање на овие проблеми. Резултатот од овој невиден настан беше создавање на уникатен светски проект на Меѓународното Јавно Движење АЛЛАТРА — „Креативно Општество“. Што го прави уникатен? Пред се, овој проект е од витално значење за целата наша цивилизација. Всушност, ова е единствениот можен начин за излез од егоистичкиот, потрошувачистички ќорсокак на самоуништување во кој сега се наоѓа човештвото. Овој преседан и синџирот на настани што следуваа, помогнаа за понатамошно зајакнување на мојата ннадеж дека сѐ не е изгубено за мене лично и за целото човештво.

Оттогаш, благодарение на заедничките напори на учесниците на Меѓународното Јавно Движење АЛЛАТРА од различни земји, кои, исто како и мене, беа инспирирани од креативни идеи, многу е направено. Oгромен број на социјални истражувања беа спроведени низ целиот свет, се одржаа меѓународни состаноци преку Интернет конференции, беа снимани многу интервјуа, беа објавени интересни написи и беа спроведени многу други социјално значајни проекти. Заедно, навистина направивме многу. Но, очигледно не е доволно за да стигне до секого.

За тоа време, разговаравме со огромен број луѓе ширум светот, и сите, навистина сите со кои разговаравме, рекоа дека Креативно Oпштество им е потеребно, важно е за нив и би сакале да живеат во таков свет.

Во меѓyвреме, размислував како да го забрзам процесот на ширење на информации за креативното општество ширум светотот. Како можеме сите да се обединиме и да ги направиме нашите напори уште поефективни? Како да се пренесат овие информации, оваа можност за сите луѓе на Земјата? Времето не чека никого! Веќе сме скоро осум милијарди луѓе, и ова важи за сите. На крајот на краиштата, ако нешто не е сторено сега, тогаш за само малку лавина од катастрофи ќе не опфати сите нас. Што може да се направи?

Моите пријатели и јас добивме одговори на овие прашања за време на разговорот со почитуваниот Игор Михајлович Данилов. Како и секогаш, Игор Михајлович со голема трпеливост и љубезност детално го објасни излезот од сегашната состојба во општеството, суштината и значењето на создавање на креативно општество, кое сакаме да го споделиме со сите вас, наши драги пријатели!

ЦЕЛТА И ЗНАЧЕЊЕТО

Најважно е целта! Ако се има цел, сѐ има смисла, доколку се нема цел, тогаш сѐ друго е бесмислено. Која е нашата цел? Нашата цел е да излеземе од овој ќорсок на потрошувачкото општество, што всушност е, форма на скриено ропство, маскирано робовско општество во кое сите денес постоиме како човештво, и да почнеме да живееме како човек, а не како ѕвер. Главната цел е да се постигне и да се изгради идеално општество на духовно слободни луѓе, општество што ќе им гарантира на нашите идни генерации достоен живот, придобивки, духовен и морален просперитет. Општество на љубов и обединетост, или како што се нарекува во различни религии — Еден. Општество на иднината, кое почнувајки од денес те менува во акција го исполнува твојот живот и мy дава повисоко значење.

Што е потребно за да се постигне ова? Развој на Чекор-по-чекор. Игор Михајлович ни рече дека Креативното Општество е само посредна фаза во еволуцијата на човештвото од робо-феудалниот систем до целосно нов начин на живот за современите луѓе — Идеално општество. Креативно Општество е преодна фаза, без која е невозможно да се постигне највисоката цел — Идеално општество на духовно слободни луѓе.

Игор Михајлович даде интересен асоцијативен пример, „Замислете бурна широка река што го одделува давечкиот остров од голем брег.На овој остров живеат диви животни. Нашето модерно општество, всушност, не се разликува од нив. Ние ги прогласуваме вистинските работи, зборуваме за високи стандарди, за идеали, но всушност живееме како животни. Ние сме разделени. Создадовме енклави. Постојано се бориме за територии, се расправаме, градиме хиерархии, се бориме за доминација.

Дали е ова достојно за човечко дело? Дали е правилно човекот да живее во такви услови? Во современото општество, сѐ е против човекот. Самите луѓе создадоа структури на робување. Приоритет се интересите „на хартија“, интересите на „државата“, интересите на „општеството“ претставено од малите групи и на самиот крај се интересите на човекот кој со свои раце ја прави својата „бајка реална", движејки се во уште подлабоко ропство. Дали е ова нормално? Со создавање на овие апстракции, ние им ги дадовме нашите права. Но, заедно со нашите права, нашите придобивки беа одземени од нас. Време е да се врати сѐ на луѓето. Зашто овој свет е создаден и даден на луѓето. Човекот не треба да го губи статусот на Човек, само тогаш имаме шанса да градиме идеално општество.

Да се вратиме на нашиот пример, Идеалното општество е од другата страна на реката, на големиот брег на стабилност и благосостојба, кое се нарекува Еден. И да се оддалечиме од давечкиот остров, и да ја преминеме реката на смртта, треба да изградиме мост од потрошувачот, животински формат на врски, каде владее лагата и клеветата, до Еден, каде владее вистината и Љубовта. Овој мост треба да биде направен од цврст камен на обединета воља на луѓето и нивното заедничко дејствување. Овој мост е Креативно Општество што стои на 8 столба. Решив да разјаснам: „Кои се овие столбови?“ Игор Михајлович рече дека столбовите на овој мост се 8 темели на Креативното Општество.

8 OСНОВИ НА КРЕАТИВНО ОПШТЕСТВО

Човекот е основната единица на општеството. Човештвото е едно големо семејство.

 1. Човечки живот

  Човечкиот живот е најголема вредност. Животот на кој било човек мора да биде заштитен како свој. Целта на општеството е да се обезбеди и гарантира вредноста на животот на секој човек. Не може и никогаш не може да има нешто повредно од животот на човекот. Ако еден човек е вреден, тогаш сите луѓе се вредни!

 2. Човечка слобода

  Секој човек е роден со право да биде човечко суштество. Сите луѓе се раѓаат слободни и еднакви. Секој има право да избере. Не може да има никој и ништо на Земјата над човекот, неговата слобода и права. Спроведувањето на човековите права и слободи не смее да ги нарушува правата и слободите на другите.

 3. Безбедност на човекот

  Никој и ништо во општеството нема право да создава закани по животот и слободата на човекот!

  За секое човечко лице, загарантирано обезбедување на основните животни потреби, вклучувајќи храна, домување, медицинска нега, образование и целосна социјална сигурност.

  Научните, индустриските и технолошките активности на општеството треба да бидат насочени исклучиво кон подобрување на квалитетот на животот на човекот.

  Загарантирана економска стабилност: без инфлација и кризи, стабилни и исти цени низ целиот свет, единствена монетарна единица и фиксен минимален данок или без данок.

  Безбедноста на човекот и општеството од какви било закани е обезбедена од унифицираната глобална служба која се занимава со итни ситуации.

 4. Транспарентност и отвореност на информации за сите

  Секој човек има право да добие веродостојни информации за движењето и распределбата на јавните средства. Секој Човек има пристап до информации за состојбата со спроведувањето на одлуките на општеството.

  Масовните медиуми припаѓаат исклучиво на општеството и ги рефлектираат информациите вистинито, отворено и искрено.

 5. Креативна идеологија

  Идеологијата треба да биде насочена кон популаризирање на најдобрите човечки квалитети и запирање на сè што е насочено против човекот. Главниот приоритет е приоритет на човештвото, високи духовни и морални аспирации на човекот, хуманост, доблест, взаемно почитување и зајакнување на пријателството.

  Создавање услови за развој и едукација на Човекот со големи букви, култивирање на морални вредности во секоја личност и општество.

  Забрана за пропаганда на насилство, осуда и осудување на каква било форма на поделба, агресија и античовечки манифестации.

 6. Развој на Личност

  Секоја личност во Креативното Општество има право на сеопфатен развој и лично исполнување.

  Образованието треба да биде бесплатно и подеднакво достапно за сите. Создавање услови и проширување на можностите за човекот да ги спроведе своите креативни способности и таленти.

 7. Правда и еднаквост

  Сите природни ресурси припаѓаат на луѓето и се прилично дистрибуирани меѓу сите луѓе. Забрането е монополизирање на ресурсите и нивна ирационална употреба. Овие ресурси се прилично распределени меѓу граѓаните на целата Земја.

  На човекот му е загарантирано вработување доколлкy тој или таа тоа го посакyва. Плаќањата за идентична позиција, специјалност или професија треба да бидат исти низ целиот свет.

  Секој има право на приватна сопственост и приход, сепак во рамките на износот на капитализацијата на поединецот утврден од општеството.

 8. Самоуправно општество

  Концептот за „моќ“ во Креативното Општество е отсутен, бидејќи одговорноста за општеството како целина, нејзиниот развој, услови за живеење и хармоничен формат, лежи во секој Човек.

  Секој има право да учествува во управувањето со работите на Креативното Општество и во донесувањето на законите кои го подобруваат човековиот живот.

  Решението на социјално важни, социјално значајни и економски прашања што влијаат на квалитетот на животот на човекот е поднесено на јавна дискусија и гласање (референдум).

Оваа информација нè шокираше со неговата мудрост и длабочина. Секако, секоја личност сака да живее во такво општество. Денес, ние, луѓето што живеат на планетата Земја, имаме само едно прашање: како да го спроведеме тоа во најкус можен рок?

ФАЗИ НА ГРАДЕЊЕ НА КРЕАТИВНО ОПШТЕСТВО

Игор Михајлович одговори дека фазите се важни за градење на Креативното Oпштество и објасни каква е секоја фаза.

 1. Информативна фаза. Станува збор за информирање на човештвото за Креативното Општество. Секој засегнат човек може да го информира максималниот број на луѓе за Креативното Општество. Ова е она што сега многу активно го прават многу чесни, пристојни луѓе од различни земји во светот.

 2. Политичката фаза. Формирање на политички партии „Креативното Општество“ во различни земји со единствена идеологија на Креативното Општество. Целокупната координација на партиите ја спроведува Меѓународниот централен комитет, кој го контролира меѓународната заедница — Меѓународно Јавно Движење АЛЛАТРА, односно заедница која е надвор од политиката и религијата. Целта е едноставна: да се користи политиката како инструмент не за поделба, туку за обединување на луѓето.

 3. Светски референдум. Спроведување на сеопфатен референдум за усвојување од страна на целото човештво од креативен модел на развој како единствен погоден и неопходен за опстанок на човештвото.

Првата фаза е известување на човештвото за можноста за градење на Креативно Општество. Ова е она што активно го правиме сега. Делата на луѓето зборуваат сами за себе. Огромен број креативни и социјално значајни проекти секојдневно се спроведуваат од учесниците на Меѓународното Јавно Движење АЛЛАТРА, и секој може да научи за нив од официјалните ресурси на Движењето и да се приклучи кон оваа витална иницијатива.

Постои основна алатка која игра клучна улога во современото општество, преку кое се управува нашето општество. Ова е политика. Ако го искористиме, тоа значи дека значително ќе го забрзаме спроведувањето на градењето на Креативното Општество.

За 6.000 години, политиката служеше за поробување на човештвото и зајакнување на системот на потрошувачки вредности. Сепак, денес може да му служи на целото човештво во градењето на Креативното Општество!

Системот за управување во современото општество е дизајниран на таков начин што гласаме во нашата земја и избираме од предложените кандидати за нас, на кои ние ги делегираме нашите права по изборите. Тоа значи, ние ги пренесуваме нашите права на луѓе што не ги знаеме, и на тој начин остануваме без права. На крајот на краиштата,ние ги делегиравме. Но, заедно со нашите права, ние ги дадовме и нашите придобивки. Така создадовме суперструктура над човекот. Дали таквиот назначен човек, кого го дадовме со овластување, ќе работи за нас или во наши интереси? Дали тој ќе ни ги врати придобивките? Не, затоа што тој е навикнат на нив и смета дека нашите придобивки се негова сопственост. Тој ќе размисли за себе, за своето семејство, но не и за нас. Зошто? Со потрошувачко себично размислување, тој ќе смета дека во спротивно, ако почне да ги брани интересите на луѓето, тој ќе падне на наше ниво и ќе остане, на ниво како што сме ние, само со прогласени права и без вистински придобивки. Нели е тоа апсурдно? Зарем ова не е форма на скриено ропство?

Откако зедоа се од нас, ни беа дадени многу тешки обврски, кои, всушност, за повеќето се невозможни. Едноставно е невозможно целосно да се исполнат. Тоа ги тера луѓето да живеат во постојана вознемиреност и страв, ги тера да се чувствуваат ранливи и инфериорни. Во такво општество ти и јас сме принудени да постоиме. Замени и манипулации низ целиот свет! Ова е суштината на потрошувачкото општество. Сѐ е наредено на таков начин затоа што е насочено против човекот. Ова е факт. Може ли такво општество да постои долго? Дали има иднина?

Сепак, секоја алатка може да се користи или за штета или за добро, може да се користи за уништување или градење. Затоа, политиката може и треба да стане наша алатка за градење на правилно и навистина фер, остварливо, животно потврдување на законодавството за градење Креативно Општество.

Денес ние сè уште живееме водени од римскиот закон, кој одамна стана застарен. Неопходно е да се создадат закони што ќе гарантираат исполнување на интересите на секој човек. Нивната основа ќе биде 8 темели на Креативното Општество. Политиката во пракса треба да стане алатка за меѓународна комуникација и обединување, да промовира пријателство меѓу народите и да не биде инструмент на притисок и агресија, како што е денес. Може и треба да се користи не за понатамошно раздвојување, туку, напротив, за брзо обединување на целото човечко семејство.

Ако продолжиме со истото темпо како и сега, без да ја користиме политиката како алатка, процесот на градење на Креативното Општество ќе се одвива многу години. Да бидеме рационални, има ли човештвото толку време? За да се забрза процесот на транзиција на човештвото од формат на потрошувачи во креативно општество, можеме и веќе треба да ја користиме политиката како најефикасна алатка.

Сите ние сме граѓани на нашите земји. Ние одиме на гласање и гласаме за различни кандидати, а потоа се вознемируваме затоа што тие го прават нашиот живот полош и го зајакнуваат потрошувачкиот формат . Тие донесуваат закони што работат против нас, како Обединето човечко семејство, а не во наши интереси. Како резултат, условите на нашето постоење постојано се влошуваат. Тоа значи, кога ќе дојдат на власт, овие луѓе ги штитат туѓите интереси, но не и интересите на човекот и на Обединетото човечко семејство. Како може воопшто да се гласа за политичар ако е против Човекот и неговите права? Како може некој да гласа за него ако е склон кон лаги и измами?

За да ја смениме оваа состојба, треба да гласаме за оние политичари кои ќе ги спроведат и законодавно ќе ги интегрираат 8-те основи на Креативното Општество! Она што би било уште подобро, поедноставно и посоодветно е да се создаде единствена светска партија наречена „Креативно Општество“, која во секоја земја од светот ќе спроведе 8 основи на Креативното Општество. И така, со користење на нашите права што им ги делегиравме, веднаш ќе започнеме да ги враќаме нашите придобивки, и да работиме да го обединиме целото човештво што е можно поскоро во Обединето семејство — Креативното Општество. И само откако сите земји во светот ќе бидат подготвени за премин од потрошувач во Креативен формат, ќе можеме да одржиме светски референдум што ќе нѐ врати, сите жители на Земјата, законодавно во Обединето човечко семејство — Креативното Општество.

Ова можеме да го сториме само со мирен начин. Како што рече почитуваниот Игор Михајлович, „На човештвото не му треба револуција, на човештвото му треба Еволуција“.


Учесник на МЈД АЛЛАТРА

Елчин

Остави коментар

Коментари (1)