Logo Creative Society КРЕАТИВНО
ОПШТЕСТВО
Придружи се

општество. последна шанса Единствена видео конференција во историјата на човекот. вистина која ја искажа целиот свет

На 11 Мај 2019 година, на платформата на Меѓународното Јавно Движење АЛАТРА се случи единствен настан од светски размери – меѓународна видео-конференција „ОПШТЕСТВО. ПОСЛЕДНА ШАНСА”. Овој значаен настан започна во Атланта, Џорџија (САД).

„ОПШТЕСТВО. ПОСЛЕДНА ШАНСА“ е прва глобална конференција во историјата на човештвото, која обедини луѓе од многу земји низ целиот свет во форма на комуникација во живо. Луѓето се собраа во бројни конференциски сали од различни делови на планетата, и истовремено се поврзаа едни со други преку Интернет, со цел отворено и искрено да разговараат за важни и навистина итни проблеми што се присутни во нашето општество.

На списокот на земји учеснички се најдоа САД, Украина, Русија, Белорусија, Швајцарија, Чешка, Шпанија, Словачка, Обединетите Арапски Емирати, Казахстан, Германија, Узбекистан, Велика Британија, Молдавија, Италија, Латвија, Канада, Нов Зеланд и многу други. Луѓето, без оглед на нивната националност, религија, професија или социјален статус, се обединија за прв пат во човечката историја, и отворено ја изразија вистината, во однос на главното прашање што се однесува на целата цивилизација: „Како можеме ние, како луѓе, да го промениме векторот на развојот на општеството од општеството базирано на потрошувачкo во конструктивно и креативно општество?“

Краток видео преглед на Единствената меѓународна конференција од 11 мај 2019

Зборовите кои ги изразуваат вистинските чувства на меѓународната заедница во однос на формат на потрошувачи, кој е целосно надживеан, звучи јасно и смело од соговорниците: „Никој овде не сака да убие никого, очигледно е дека никој не сака агресија. Сите ние сакаме мир и хармонични односи едни со други. Па, зошто сме принудени да веруваме дека постои непријател и дека мора да живееме во страв и омраза? Луѓето не се тие што се жалат. Оние што се жалат се оние кои не можат да поделат ниту еден паричник и моќ над нас, а да не спомнувам дека паричникот е наш“.

НЕПРЕЦЕНДЕН ФОРМАТ И ПРАШАЊА КОИ СЕ АКУТНИ

Сите присутни забележаа навистина необичен и невиден формат на настанот. Речиси сите говорници зборуваа директно од своите места, покажувајќи единство со учесниците на настанот и гостите присутни од многу заедници и од целиот свет како една нација. Секој говорник го искажа своето мислење на иљадници луѓе, а секој учесник беше претставник на различна заедница. Секој можеше да се види на огромните екрани на амфитеатри и конгресните центри. Луѓето од различни делови на планетата можеа да погледнат меѓусебно во очите и да комуницираат без посредници!

Јавноста одговори со чувствителност на прашањата што беа поставени од различните конференциски сали. „Ова е навистина нешто што стана болно за сите! Среќни сме што конечно е искажана вистината, без политички украси и игра на медиуми со зборови. Ова покажува дека ние, народот, сме силни во нашето единство и дека таа љубезност е сѐ уште жива во различни земји!“ — забележаа присутните.

Некои од проблемите кои беа потенцирани на конференцијата. „ОПШТЕСТВО. ПОСЛЕДНА ШАНСА“ вклучува:

Како потрошувачкиот формат на општеството стана мртва точка за развојот на нашата цивилизација? Што можеме да направиме, сите заедно, мирно да се преселиме во формат на креативно општество, без штета на земјите и народите, без никаква материјална загуба за никого?

Зошто, во 21 век, сè уште имаме светски проблеми како што се војни, меѓународни конфликти, расна и верска дискриминација, ако луѓето од различни земји на светот првенствено сакаат иста работа — мир и среќен живот?

Зошто важните информации за градење Креативно Општество, се искривени или игнорирани на глобално ниво од мас-медиумите? Каква треба да биде улогата на медиумите во Креативно Општество? Зошто има толку многу религии во светот, но нема човечност во општеството? На пример, зошто исламот е дискредитиран во светот кога, за муслиманите, исламот е религија на Љубов?

Кој го креираше таканаречениот „Часовник на судниот ден“ за човештвото, со своите раце сега на две минути до полноќ, и го промовираше во светските медиуми како „фактор на тензија“ во меѓународната ситуација и трката за нуклеарно оружје? Зошто полноќ е дизајниран како „апокалипса и целосно уништување на човештвото“?

Како да ги обединиме сите луѓе со добра воља? Има излез! Заедно луѓето можат да направат многу!

Ова не е игра на Г20. Овие се слободни луѓе од различни земји во светот кои ја зборуваат вистината отворено и сакаат да живеат во едно човечко семејство, каде што главните приоритети се мирот, совеста и Човечноста.

ДА СЕ ОБЕДИНИ ЦЕЛОТО ЧОВЕШТВО ЗА ЕДНА ГОДИНА

На овој настан од големи размери, соговорниците предложија,да се соберат сите за една година, во втората сабота на мај, да организираат уште поголема меѓународна конференција преку Интернет „ОПШТЕСТВО. ПОСЛЕДННА ШАНСА 2020“ #allatraunites, да го соберат целиот свет и да поканат претставници и лидери од сите земји:

„Денеска е втора сабота во мај. За една година, да се дружиме со сите луѓе во светот, да се собереме како цела светска заедница, заедно со нашите водачи и владини претставници. Ако високи владини службеници се премногу мрзливи да одат со обичните луѓе, нема проблем, тие можат да се поврзат преку интернет од нивните удобни столчиња во нивните канцеларии. Гледајќи во очите на целата светска заедница, дури и преку мониторот, тие можат да одговорат на прашањата на редовните граѓани, затоа што денес тие се претседатели, но утре ќе бидат обични луѓе. Ајде да се собереме да откриеме дали нашите водачи навистина сакаат да не убијат. Сакаме да прашаме, што навистина ни прават — дали нè спасуваат или нè тероризираат?“

Секој од нас може да стори многу за да се случи следниот настан. Секој поединец може да ги искористи своите најдобри напори да сподели информации за претстојната конференција со што поголем број луѓе, така што секој може да ја изрази својата човечка позиција и да придонесе за формирање на ново креативно општество. Таквото општество во кое секоја личност, која се стреми кон вистински човечки вредности, би сакала да живее:

„Сите ние сакаме да живееме во добар и љубезен свет. Ако не го создадеме ние, тогаш кој? Ајде да споделиме информации за настанот во мас-медиумите и сите социјални мрежи, и да сториме сѐ што можеме на глобално ниво. Ова е последна шанса, можеме да го отстраниме часовникот и можеме да живееме среќно. Но, ако решиме да не ја искористиме оваа можност да се обединиме, тогаш зошто треба да почекаме да истечат последните две минути? Сега можеме само да ги движиме рацете на часовникот до полноќ. Иднината на светот зависи од нас. И ние разбираме дека не можеме да влијаеме врз климатските промени, но можеме да го промениме односот помеѓу луѓето. Значи Ајде, да се обединиме во втората сабота на мај следната година и заедно, да го избереме патот за нашата цивилизација!“

СВЕТСКА РЕЗОНАНСА #CREATIVESOCIETY

Уникатната конференција „ОПШТЕСТВО. ПОСЛЕДНА ШАНСА“ доби огромен одговор во целиот свет. Во многу земји луѓето не се распрснаа дури и по завршувањето на настанот. Дискусијата и снимањето на видео коментари минаа во текот на ноќта. Едногласно колку беше значаен овој настан: Вистината конечно беше кажана на целиот свет! Присутните, меѓу кои и истакнати говорници, јавни личности, дипломати и претставници на разни организации, изразија договор, и тие демонстрираа вистинска подготвеност да помогнат и да учествуваат во широко распространување на овие информации и како подготовка за глобалниот, огромен настан, „ОПШТЕСТВО. ПОСЛЕДНА ШАНСА. 2020 година“.

Глобалните социјални мрежи се здобиваат со популарност со хаштагот #allatraunites, дизајниран да го привлече вниманието на целата светска заедница кон единствена глобална иницијатива во врска со блиската иднина на сите! Оваа идеја ги инспирираше учесниците на настанот од различни земји во светот да дејствуваат, бидејќи оваа меѓународна иницијатива е вистински излез од модерната криза и мртви краеви за целото човештво! Сега, имаме можност да дадеме се од себе, да се осигураме дека универзална, позитивна иднина ќе стане наша реалност!

Видео прегледи: